Francúzska skupina EDF, ktorá buduje britskú jadrovú elektráreň Hinkley Point C, oznámila, že blok bude uvedený do prevádzky až v júni 2027.

Spustenie jadrovej elektrárne Hikley Point sa odkladá. A náklady na jej výstavbu vzrastú

Francúzska skupina EDF, ktorá buduje britskú jadrovú elektráreň Hinkley Point C, oznámila, že blok bude uvedený do prevádzky až v júni 2027. Teda o rok neskôr, než sa pôvodne predpokladalo.

„Začatok výroby elektriny v prvom bloku je naplánované na jún 2027. Riziko ďalšieho oneskorenia oboch blokov sa odhaduje až na 15 mesiacov, a to za predpokladu, že nepríde ďalšia vlna pandémie a že sa nedostavia ďalšie negatívne dopady vojny na Ukrajine,“ uviedla spoločnosť EDF vo svojom tlačovom vyhlásení.

Ešte nedávno sa počítalo s 23 miliardami

Posledná aktualizácia termínu spustenia jadrovej elektrárne Hinkley Point C prišlo v januári 2021. Vtedy sa počítalo, že oneskorenie dosiahne najviac šesť mesiacov a že náklady na jej vybudovanie vzrastú len o 500 miliónov libier na konečných 22 až 23 miliárd.

Stavba sa nakoniec ešte predraží

Lenže štvrtkové vyhlásenie urobilo doslova čiaru cez rozpočet. A to nielen termínovo, ale aj finančne. Nové náklady na vybudovanie elektrárne sa odhadujú v rozmedzí 25 až 26 miliárd libier. Inak povedané, na spoločnosť EDF tiež doliehajú rastúce ceny stavebných materiálov a ďalších dôležitých komponentov elektrárne. Stavba teda bude najskôr o 3 miliardy libier drahšia, než sa predpokladalo.