Keď sa kurz ruského rubľa bezprostredne po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu prepadol až k úrovni 140 rubľov za dolár, vyzeralo to, že ruská mena je blízko svojho kolapsu.

Rubeľ je najsilnejší od roku 2015. Vďaka ochote niektorých krajín EÚ platiť za plyn cez Gazprombanku

Keď sa kurz ruského rubľa bezprostredne po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu prepadol až k úrovni 140 rubľov za dolár, vyzeralo to, že ruská mena je blízko svojho kolapsu. Lenže rubeľ sa nielen spamätal, ale dokázal vystúpiť na silnejšie hodnoty ako pred začatím vojenskej agresie.

Rubeľ sa v piatok na moskovskej burze obchodoval v kurze 61,10 rubľov za euro a 59,02 rubľov za dolár. Silnejší bol rubeľ len v júni 2015. Lenže nejde o výraz záujmu zahraničných investorov o ruskú menu, ale o výsledok reštrikcií, ktoré boli na obchodovanie s rubľom zavedené bezprostredne po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu.

Umelý dopyt po rubli

Ruské firmy, ktoré obchodujú so zahraničím, musia utŕženú zahraničnú menu prevádzať na ruble a úrady značne obmedzujú nákup zahraničných mien. Dopyt po rubli je tak de facto stimulovaný umelo. Ruble tiež hrájú do kariet požiadavke Kremľa, aby zahraniční odberatelia ruského plynu, ktorí sídlia oficiálne voči Rusku v nepriateľských krajinách, kupovali túto komoditu s rubľami.

Podmienky v Kremli

Hoci Európska únia vo všeobecnosti takéto transakcie v rámci protiruských sankcií neumožňuje, niektoré krajiny získali výnimku. A tak si už 54 klientov pôvodom z EÚ otvorilo účet v ruskej Gazprombanke, aby podmienky Kremľa splnili.