Ukrajina, vlajka

Ukrajina dohodla s Maďarskom dodávky zemného plynu. Stále nechce spoliehať na Rusko

Ukrajinský štátny operátor plynovodnej siete sa dohodol so svojím maďarským náprotivkom na dodávkach zemného plynu. A to počnúc januárom budúceho roka.

Kapacita dodávok plynu z Maďarska na Ukrajinu by mala vzrásť takmer o 30 percent. Len z Maďarska tak na východ bude prúdiť okolo ôsmich miliónov kubíkov plynu denne. „Garancia pre importnú kapacitu z Maďarska prispeje k diverzifikácii dodávok plynu a posilneniu ukrajinskej energetickej bezpečnosti,“ uviedli vo vyhlásení zástupcovia spoločnosti GTSOU, ukrajinského operátora prenosovej sústavy.

Pre Ukrajinu je dohoda veľmi dôležitá. Bývalá krajina Sovietskeho zväzu totiž z Ruska neodoberá žiadny zemný plyn od roku 2015 po tom, čo Moskva anektovala polostrov Krym. Ukrajina nakupuje plyn v rôznych krajinách Európy, vrátane Slovenska. Robí tak všetko pre to, aby sa vyhla najmenšej závislosti od Ruska.

Ukrajinská spoločnosť Naftogaz tiež vyzvala Európsku úniu, aby zastavila šikanovanie ruskej spoločnosti Gazprom, ktorá vraj len zneužíva svoje dominantné postavenie na európskom trhu s plynom. „Praktiky Gazpromu sú protisúťažné a majú signifikantné negatívne dopady na všetkých európskych spotrebiteľov,“ povedal šéf Naftogazu Jurij Vitrenko.