Jaderná elektrárna

Francúzske jadrové elektrárne čoskoro zvýšia výrobu, odhaduje francúzska premiérka

Na európskom trhu s energiou by sa v blízkej budúcnosti mohla objaviť lacnejšia elektrina. Situáciu podporuje relatívne teplé počasie a šanca, že francúzske jadrové elektrárne v nasledujúcich týždňoch zvýšia svoju výrobnú kapacitu.

Francúzska premiérka dúfa v lepšie časy

„Som optimistickejšia, pokiaľ ide o nadchádzajúce týždne,“ povedala francúzska premiérka Elisabeth Borneová pre rozhlasovú stanicu Franceinfo na otázku o situácii energetickej spoločnosti EDF. Práve tá prevádzkuje francúzske jadrové elektrárne, z ktorých veľká časť od jari minulého roka prechádza údržbou a opravy sa neočakávane naťahujú.

Pokles dopytu po elektrine vo Francúzsku

Situácii hrá do kariet aj pokles dopytu po elektrickej energii vo Francúzsku, a to aj napriek rozhodnutiu vlády predĺžiť kompenzácie za vysoké ceny energie pre domácnosti a podniky. Francúzsky operátor elektrickej distribučnej siete RTE uviedol, že spotreba elektrickej energie klesla za posledné štyri týždne o takmer 9 % v porovnaní s dlhodobým priemerom v rokoch 2014 až 2019. Francúzska vláda si stanovila cieľ znížiť spotrebu energie v krajine do roku 2024 aspoň o desatinu v porovnaní s rokom 2019.