svetove meny, peniaze, dolár, libra

Znížime infláciu aj za cenu pomalšieho hospodárskeho rastu, ubezpečil šéf Fedu

Guvernér amerického Federálneho rezervného systému Jerome Powell vystúpil s dlho očakávaným prejavom na výročnom stretnutí centrálnych bankárov v Jackson Hole v štáte Wyoming. A zopakoval svoje odhodlanie pokračovať v uťahovaní skrutiek menovej politiky.

„Znižovanie inflácie si veľmi pravdepodobne vyžiada obdobie, keď bude hospodársky rast nižší ako jeho dlhodobý trend,“ povedal guvernér Federálneho rezervného systému Jerome Powell počas svojho piatkového prejavu.

Prísna menová politika spôsobí hospodársky pokles

Povedal, že Fed je pripravený naďalej presadzovať prísnejšiu menovú politiku, čo sa prejaví v zmiernení napätia na trhu práce a spomalení hospodárskeho rastu. „Zníženie inflácie spôsobí domácnostiam a podnikom určitú bolesť,“ povedal Powell.

Šéf Fedu sa však domnieva, že to má svoje náklady. Ak by sa totiž nepodarilo obnoviť cenovú stabilitu teraz, znamenalo by to oveľa väčšie náklady a bolestivé opatrenia v budúcnosti.

Fed môže znížiť infláciu na dve percentá

Powell zopakoval, že Fed je pripravený znížiť infláciu na dve percentá. Naznačil tiež, že rozsah septembrového zvýšenia úrokových sadzieb bude závisieť od aktuálnych hospodárskych údajov. Zdôraznil, že Fed sa poučí zo skúseností získaných v 70. a 80. rokoch, keď USA naposledy čelili takej vysokej inflácii.