Napätie medzi Ruskom a Európskou úniou sa naďalej stupňuje. V stredu ruský energetický gigant Gazprom opäť dodal o niečo menej plynu, ako bolo dohodnut

Rusko opäť utiahlo kohútiky a dodalo Európskej únii menej plynu

Napätie medzi Ruskom a Európskou úniou sa naďalej stupňuje. V stredu ruský energetický gigant Gazprom opäť dodal o niečo menej plynu, ako bolo dohodnuté. Spoločnosť Gazprom vysvetľuje zníženie turbínou, ktorá jej podľa jej slov ešte nebola vrátená po oprave.

Zníženie dodávok plynu

Plynovod Nord Stream 1 opäť zaznamenal o niečo nižší tok plynu z Ruska do Európskej únie. Po utorkovom znížení na 20 % maximálnej kapacity sa objem stále nevrátil na úroveň před štrajkom, teda na 40 % plynovodu vedúceho po dne Baltského mora.

Ruský energetický gigant Gazprom tvrdí, že musel prerušiť dodávky kvôli chýbajúcej turbíne. Táto turbína bola pred časom poslaná na opravu do Kanady, odkiaľ sa zložito vracia cez Nemecko. Gazprom však tvrdí, že turbína mu stále nebola vrátená, a preto nemôže splniť svoje záväzky.

Zneužitie plynu ako zbrane

Brusel však túto interpretáciu odmieta a tvrdí, že ide o odvetné opatrenie zo strany Ruska v reakcii na dohodu členských štátov Európskej únie o znížení spotreby plynu minimálne o 15 % v období od augusta do marca budúceho roka. A že ide o zneužitie plynu ako zbrane. Kremeľ však takéto vysvetlenie odmieta.