Bank of England zvýšila svoje základné úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu. Za miernejšie zvýšenie sadzieb hlasoval len jeden z deviatich členov menovopolitického výboru.

Boj proti inflácii pokračuje na ďalšom fronte. Týždeň po Fede zvýšila sadzby aj Bank of England

Bank of England zvýšila svoje základné úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu. Za miernejšie zvýšenie sadzieb hlasoval len jeden z deviatich členov menovopolitického výboru. Bank of England pokračuje v nekompromisnej kampani proti mimoriadne vysokej inflácii.

Hlasovanie o základnej úrokovej sadzbe Bank of England

Osem z deviatich členov Výboru pre menovú politiku Bank of England hlasovalo za zvýšenie základnej sadzby z 1,25 % na 1,75 %. Jeden člen navrhol miernejšie zvýšenie sadzieb, a to len o štvrtinu percentuálneho bodu. Vyplýva to z vyhlásenia Bank of England po skončení jej menovej politiky stretnutie.

Čo stojí za neustálym rastom inflácie?

„Inflačné tlaky v Spojenom kráľovstve sa od májového zasadnutia Výboru pre menovú politiku výrazne zintenzívnili,“ uviedla Bank of England vo svojom vyhlásení. Centrálni bankári uviedli, že hlavným faktorom rastu inflácie sú rastúce ceny energetických komodít v dôsledku obmedzenia dodávok zemného plynu z Ruska do Európskej únie.

Podľa Bank of England to viedlo k dramatickému zrýchleniu veľkoobchodných cien a následne spotrebiteľských cien. Inflácia tak zostane zvýšená až do roku 2023, kým sa začne vracať na cieľovú úroveň 2 %. Bank of England zvýšila svoje sadzby približne týždeň po podobnom rozhodnutí amerického Fedu.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.