Rusko možno nepredĺži dohody o zjednodušení vývozu obilia cez Čierne more

Rusko možno nepredĺži dohody o zjednodušení vývozu obilia cez Čierne more

Situácia na trhu s obilím sa môže čoskoro opäť rýchlo zhoršiť. Ruská federácia varuje, že nepredĺži dohody o uvoľnení vývozu obilnín cez Čierne more. Má nové požiadavky.

Blokovanie ciest cez Čierne more

Ruský veľvyslanec pri OSN Gennadij Gatilov doručil organizácii list, v ktorom Moskva žiada, aby bola ochotná predĺžiť dohodu o neblokovaní námorných trás cez Čierne more, aby mohli pokračovať dodávky obilia a hnojív na svetový trh. Platnosť existujúcej zmluvy vyprší budúci mesiac a podpísanie novej zmluvy je ohrozené, uviedla agentúra Reuters.

Gatilov pre agentúru Reuters uviedol, že Rusko sa obrátilo na OSN so sťažnosťami na dodržiavanie existujúcej dohody. „Ak z nášho pohľadu nevidíme, že sa v tomto smere niečo deje, potom je nám ľúto, ale budeme musieť všetko prehodnotiť,“ povedal. Podľa neho nie je vylúčené, že nová zmluva nebude podpísaná. „Táto možnosť existuje,“ dodal.

Kľúčové cesty pre obrovský trh

Pre svetový trh s obilím sú dôležité obchodné cesty vedúce cez Čierne more. Ich blokáda po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu viedla k zvýšeniu cien obilnín ako základnej suroviny na výrobu pečiva. Ak sa cesta opäť zablokuje, obilie pravdepodobne opäť zdražie.