Verejný dlh Európskej únie výrazne klesol. Najviac v Grécku

Verejný dlh Európskej únie výrazne klesol. Najviac v Grécku

Miera verejného dlhu Európskej únie sa v prvom štvrťroku tohto roku dostala pod 88 percent hrubého domáceho produktu. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je podiel verejného dlhu na HDP o 4,5-percentného bodu nižší, uviedol Eurostat.

Klesla aj miera dlhu

Hoci sa absolútny objem verejného dlhu Európskej únie zvýšil o viac ako 500 miliárd eur, v pomere k hrubému domácemu produktu výrazne klesol. V prvom štvrťroku minulého roka predstavoval 92,3, o rok neskôr už len 87,8 percenta HDP dvadsaťsedmičky. Podobne razantne klesla aj miera zadlženia eurozóny, a to zo 100 na 95,6 percenta HDP.

Stále platí, že najzadlženejšou krajinou Európskej únie je Grécko s necelými 190 percentami HDP. Na opačnom konci rebríčka sa nachádza Estónsko, ktorého verejný dlh dosahuje len 17,6 percenta v pomere k výkonu svojej ekonomiky.

Dlh Francúzska rastie

Grécko je ale zároveň krajinou, ktorá dokázala mieru dlhu znížiť najvýraznejšie, a to o rovné štyri percentuálne body v pomere k HDP. Naopak Francúzsko sa vyznačuje najrýchlejším nárastom verejného dlhu v pomere k hospodárskemu výkonu, a to o 1,9 percentného bodu. V tomto prípade ide o zmenu v porovnaní s posledným štvrťrokom minulého roka.