Zisk spoločnosti Gazprom sa medziročne zvýšil 2,5-násobne. Vydelal takmer 42 miliárd dolárov Ruský energetický gigant dosiahol v prvej polovici tohto roka rekordný zisk. Od januára do konca júna 2022 zarobil 2,5 bilióna rubľov, čo je v prepočte 41,75 miliardy USD. Pred rokom bol ich zisk necelých bilión rubľov.

Zisk spoločnosti Gazprom sa medziročne zvýšil 2,5-násobne. Vydelal takmer 42 miliárd dolárov

Ruský energetický gigant dosiahol v prvej polovici tohto roka rekordný zisk. Od januára do konca júna 2022 zarobil 2,5 bilióna rubľov, čo je v prepočte 41,75 miliardy USD. Pred rokom bol ich zisk necelých bilión rubľov.

Okrem toho, že Gazprom dosiahol rekordný polročný zisk, skupina plánuje prvýkrát od roku 1998 vyplatiť polročnú dividendu. Trh túto informáciu pravdepodobne privíta, najmä po tom, čo sa skupina rozhodla nevyplatiť dividendy v minulom roku napriek vysokým ziskom.

Zaznamenali sme rekordný predaj, hovorí Sadygov

„Napriek tomu, že Gazprom čelil tlaku sankcií a nepriaznivým vonkajším podmienkam, vykázal rekordné tržby a čistý zisk za prvý polrok 2022. Zároveň sa mu podarilo znížiť svoj dlh na niekoľkoročné minimum,“ uviedol vo vyhlásení zástupca generálneho riaditeľa ruského ťažobného podniku Gazprom Famil Sadygov.

Rozhodnutie Západu postupne sa odpojiť od ruského plynu Gazpromu neuškodilo, naopak, využil skutočnosť, že ceny zemného plynu rastú v dôsledku viazaných dodávok Ruska do Európskej únie. To výrazne kompenzuje klesajúci objem predávanej komodity.