To, čoho sa mnohí analytici obávali a o čom len špekulovali, sa stalo skutočnosťou. Krajiny neformálneho zoskupenia OPEC+ sa rozhodli znížiť ťažbu ropy o dva milióny barelov denne.

Skupina OPEC+ sa rozhodla obmedziť ťažbu viac, ako sa očakávalo. Biden to označil za krátkozraké

To, čoho sa mnohí analytici obávali a o čom len špekulovali, sa stalo skutočnosťou. Krajiny neformálneho zoskupenia OPEC+ sa rozhodli znížiť ťažbu ropy o dva milióny barelov denne. To predstavuje približne dve percentá celosvetovej produkcie.

Zníženie ťažby ropy

Stredajšie stretnutie zástupcov krajín OPEC+, skupiny krajín vyvážajúcich ropu, sa skončilo konsenzom o znížení produkcie o dva milióny barelov denne. Takéto zníženie presadila Saudská Arábia, ktorá je faktickým vodcom skupiny.

Skupina OPEC+ odôvodnila toto zníženie produkcie potrebou reagovať na očakávané spomalenie globálneho hospodárskeho rastu. Rusko kritizovalo zníženie ťažby, pretože jeho príjmy z vývozu ropy sú kľúčové.

Dohodu prijal aj prezident USA

Dohodu OPEC+ kritizoval aj americký prezident Joe Biden. Podľa agentúry Reuters ju označil za „krátkozrakú“, keďže zdražovanie ropy len prehĺbi šok z cien energií v globálnom hospodárstve.

OPEC+ sa už nejaký čas pripravuje na výrazné zníženie ťažby, keďže cena ropy sa tento rok už stihla vyšplhať na 120 USD, ale následne klesne pod 90 USD, čo sa ťažobným veľmociam pochopiteľne nepáči.