Tempo rastu cien v Európskej únii ani eurozóne nespomaľuje. Miera inflácie v dvadsaťsedmičke v septembri v medziročnom vyjadrení vystúpila na 10,9 percenta.

Inflácia v Európskej únii atakuje 11 percent. Ceny najrýchlejšie rastú v Pobaltí, najpomalšie vo Francúzsku

Tempo rastu cien v Európskej únii ani eurozóne nespomaľuje. Miera inflácie v dvadsaťsedmičke v septembri v medziročnom vyjadrení vystúpila na 10,9 percenta, čo je o 0,8 percentuálneho bodu viac ako v auguste. Vyplýva to z aktuálnych údajov Eurostatu.

Pobaltské štáty vedú

Suverénne najvyššej inflácii čelia pobaltské štáty. Smutným lídrom inflačného rebríčka zostáva Estónsko, kde medziročná miera inflácie dosiahla v septembri 24,1 percenta. Nasleduje Litva (22,5) a Lotyšsko (22). Viac ako dvadsaťpercentnú infláciu vykázalo ešte Maďarsko, a to 20,7 percenta.

Vo Francúzsku vzrástla inflácia najmenej

Naopak najpomalšie ceny v septembri vzrástli vo Francúzsku, kde sa medziročne zvýšili len o 6,2 percenta. Druhú najnižšiu infláciu v európskej dvadsaťsedmičke zaznamenala Malta (7,4), tretiu Fínsko (8,4). Na priemere Európskej únie sa ocitla inflácia v Nemecku a Rakúsku. O viac ako 11 percent už ceny stúpli v Dánsku. Zo starých členských krajín EÚ ceny rastú najrýchlejšie v Holandsku, a to o 17,1 percenta.

V medzimesačnom vyjadrení ceny v septembri rástli vo všetkých krajinách s výnimkou Španielska, Francúzska, Cypru, Malty, Slovenska, kde došlo k medzimesačnej deflácii, a Írska, kde ceny v septembri v porovnaní s augustom stagnovali.