Akciové trhy v Európe zaznamenali v posledný októbrový deň tohto roka mierne posilnenie.

Európske akciové trhy boli na začiatku týždňa mierne silnejšie. Nervozita v dôsledku zasadnutia Fedu rastie

Akciové trhy v Európe zaznamenali v posledný októbrový deň tohto roka mierne posilnenie. Najlepšie sa darilo londýnskej burze, ktorej index FTSE 100 vzrástol takmer o percento. Varšavská burza výrazne posilnila.

Inflačné tlaky sa začínajú zmierňovať

Začiatok nového obchodného týždňa sa niesol v znamení nadchádzajúceho zasadnutia amerického Federálneho rezervného systému. Hoci investori vo všeobecnosti očakávajú ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb o 0,75 %, nie je úplne vylúčené ani miernejšie zvýšenie. Nedávne údaje z amerického trhu práce totiž naznačili, že inflačné tlaky sa začínajú mierne zmierňovať.

Varšava získala dve percentá

Investori však viac vsádzajú na to, že Federálny rezervný systém zvýši sadzby, ako sa očakáva, a tak v pondelok vzali európske burzy útokom. Najväčšie zhodnotenie zaznamenala varšavská burza, a to takmer o dve percentá. Londýnska burza potom pridala necelé percento. Výrazný rast zaznamenala aj milánska burza (0,7 %), zatiaľ čo Madrid, ktorého hlavný index posilnil o 0,4 %, tiež solídne vzrástol. Rovnako aj paneurópsky index Stoxx 600. Darilo sa aj frankfurtskej burze, ktorá vzrástla približne o štvrť percenta.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.