Nemecká inflácia naďalej rastie, ekonomika je na pokraji recesie

Nemecká inflácia naďalej rastie, ekonomika je na pokraji recesie

Inflácia zatiaľ plne neovplyvnila kúpnu silu nemeckého obyvateľstva. Podľa nemeckého inštitútu Ifo hrubý domáci produkt najväčšej európskej ekonomiky v treťom štvrťroku vzrástol najmä vďaka spotrebiteľskému dopytu.

Podľa predbežného odhadu Spolkového štatistického úradu dosiahla ročná miera inflácie v Nemecku v októbri 11,6 %. To je o 0,7 percentuálneho bodu viac ako v septembri. Väčšina odhadov analytikov predpokladala rovnakú mieru inflácie ako v septembri, uviedla agentúra Reuters.

Zdraželi najmä potraviny

Výrazné zrýchlenie inflácie bolo spôsobené najmä rastom cien potravín. Ich ceny sa medziročne zvýšili o 20,3 %. Hoci tempo rastu cien energií stále dominuje, ich rast sa v októbri v porovnaní so septembrom spomalil.

Kúpna sila obyvateľstva nie je ohrozená

Hoci nemecká inflácia dosiahla najvyššiu úroveň od konca druhej svetovej vojny, zatiaľ nemá výrazný negatívny vplyv na kúpnu silu obyvateľstva. Potvrdzujú to aj údaje o hospodárskom raste za tretí štvrťrok tohto roka. Podľa inštitútu Ifo sa nemecká ekonomika medziročne zvýšila o 1,2 % a medzikvartálne o 0,3 %, najmä vďaka rastu domáceho dopytu. Vo zvyšnom štvrťroku tohto roka však analytici inštitútu Ifo predpovedajú pokles o 0,6 %.