Rastúci dopyt po skvapalnenom zemnom plyne v dôsledku vojny na Ukrajine a zníženia ťažby ropy. To sú podľa šéfa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA).

Nachádzame sa uprostred prvej globálnej energetickej krízy. LNG nemusí stačiť, varuje šéf IEA

Rastúci dopyt po skvapalnenom zemnom plyne v dôsledku vojny na Ukrajine a zníženia ťažby ropy. To sú podľa šéfa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) hlavné dôvody, prečo svet čelí prvej skutočne globálnej energetickej kríze.

Neočakávané udalosti nesmú prísť

„Ak nenastane extrémne studená zima, ak nenastanú neočakávané udalosti, ako napríklad výbuchy plynovodu Nord Stream, Európa by mala túto zimu prežiť s menšími ekonomickými a sociálnymi úrazmi,“ povedal šéf IEA Fatih Birol počas utorkového vystúpenia na Medzinárodnom energetickom týždni v Singapure.

Pesimistický výhľad na budúci rok

Podľa neho však európske a svetové hospodárstvo budúci rok čelí veľkému riziku. Na trhu by mohol byť nedostatok skvapalneného zemného plynu, čo by mohlo viesť k zvýšeniu dopytu. Dôvodom je pozastavenie nákupu plynu z Ruska zo strany Európskej únie a očakávané oživenie dopytu v Číne.

Birol odhaduje, že na budúci rok sa na svetový trh dostane približne 20 miliárd kubických metrov skvapalneného zemného plynu. A to by nemuselo pokryť dodatočný dopyt, čo by viedlo k zvýšeniu ceny LNG. Podobný účinok bude mať aj obmedzenie ťažby ropy zo strany OPEC+, uviedol Birol.