Hypoteka

Hypotekárne úvery v USA sú najdrahšie od roku 2006. Priemerná sadzba sa blíži k siedmim percentám

Ľudia v niektorých európskych krajinách, ktoré neplatia eurom, sa sťažujú, že ich hypotéky sú príliš drahé kvôli autonómnej menovej politike. A že eurozóna môže využívať oveľa lacnejšie úvery na bývanie. Vývoj sadzieb hypoték v USA však ukazuje, že situácia by mohla byť oveľa horšia.

Peňažné obmedzenie

Masívna menová reštrikcia, ktorú Federálny rezervný systém v posledných mesiacoch uvalil na americkú ekonomiku, má očakávaný účinok. Nie v podobe prudkého poklesu miery inflácie, ale v podobe masívneho zvýšenia úrokových sadzieb hypotekárnych úverov.

Priemerná úroková sadzba 30-ročných hypoték v USA dosiahla 6,81 % a za posledný týždeň sa zvýšila o šesť stotín percentuálneho bodu. Ide o najvyššiu úroveň od roku 2006, keď sa Spojené štáty pomaly, ale isto blížili k vypuknutiu hypotekárnej krízy.

Hypotekárne úvery klesajú

Pokles záujmu o hypotekárne úvery sa za posledný týždeň znížil o viac ako dve percentá a medziročne klesol o 39 %. V prípade refinancovania bol zaznamenaný dokonca 86-percentný medziročný pokles, uviedla agentúra Reuters.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.