ropa

Ropa v posledných dňoch mierne zdražela. Trh reaguje na možné zmiernenie kovidových opatrení v Číne

Futures na ropu Brent počas štvrtkového obchodovania posilnili o takmer 1,5 %. Trh reaguje na možné zmiernenie protipovodňových obmedzení v Číne a na správy o nižších zásobách ropy vo svete.

Ako sa darí rope Brent?

Ropa Brent aj severoamerická WTI počas štvrtkového obchodovania posilnili. Barel ropy Brent sa obchodoval na úrovni 93,70 USD, zatiaľ čo cena severoamerickej ropy WTI sa vyšplhala na takmer 87 USD za barel. V oboch prípadoch sa zmluva uzatvára na dodávku v novembri. Decembrové futures sa obchodovali mierne nižšie.

Uvoľní Čína obmedzenia v boji proti chudobe?

Za rastom cien čierneho zlata stojí nedávne rozhodnutie skupiny OPEC+ znížiť ťažbu až o dva milióny barelov denne, správy o klesajúcich zásobách a v neposlednom rade správy z Číny, ktorá zvažuje zmiernenie protimonopolných obmedzení. Najmä posledný faktor prichádza neočakávane, čo by mohlo viesť k zvýšeniu dopytu po rope, keďže by nedošlo k takému obmedzeniu hospodárskej aktivity Číny, ako keby sa striktne držala stratégie nulového kovidu. V reakcii na to sa prezident USA Joe Biden rozhodol uvoľniť časť ropných rezerv na trh, aby spomalil rast cien.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.