Ekonomika USA sa nadýchla k rastu. Optimizmus zmierňuje slabý domáci dopyt

Ekonomika USA sa nadýchla k rastu. Optimizmus zmierňuje slabý domáci dopyt

Ekonomika USA sa v treťom štvrťroku prebudila k solídnemu rastu. Ten však bol spôsobený najmä zahraničným dopytom, zatiaľ čo sprísnenie menovej politiky centrálnou bankou už malo vplyv na domáci dopyt.

HDP krajiny sa výrazne zvýšil

Hrubý domáci produkt Spojených štátov amerických sa v treťom štvrťroku medziročne zvýšil o 2,6 %. V porovnaní s druhým štvrťrokom ide o pomerne veľký obrat. V tomto štvrťroku sa hospodárstvo USA znížilo o 0,6 %.

Dopyt najslabší za posledné dva roky

Optimizmus trochu tlmí domáci dopyt, ktorý je podľa údajov amerického ministerstva obchodu najslabší za posledné dva roky. Vplyv má prísna menová politika Federálneho rezervného systému, ktorý agresívne zvyšuje úrokové sadzby najrýchlejším tempom za posledných 40 rokov. Hospodársky rast v treťom štvrťroku tak do značnej miery prispel k zahraničnému dopytu.

Údaje tiež ukázali, že investičná aktivita, najmä v oblasti bývania, výrazne oslabila. Tento typ investícií klesal už šiesty štvrťrok po sebe, čo je najdlhšie obdobie poklesu od roku 2006, keď ceny nehnuteľností a úrokové sadzby hypoték tiež dosiahli vrchol.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.