Dopyt po rope sa znižuje

OPEC znižuje výhľad dopytu po rope. Opäť kvôli vojne na Ukrajine

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu očakáva, že tento rok dôjde k výrazne nižšiemu rastu dopytu po rope, než pôvodne predpokladala. A tiež teraz OPEC svoj výhľad znižuje kvôli vojne na Ukrajine, čiastočne aj kvôli rastúcej inflácii alebo znovuobjaveniu sa koronavirúsu v Číne.

Dopyt sa zvýši menej, než sa predpokladalo

Podľa Organizácie krajín vyvážajúcich ropu sa globálny dopyt po rope tento rok zvýši v priemere o 3,36 milióna barelov denne. To je asi o 310 tisíc barelov denne menší rast, než OPEC odhadoval vo svojej predchádzajúcej prognóze. „Dopyt bude pravdepodobne zasiahnutý pokračujúcim vývojom vo východnej časti Európy, rovnako ako reštrikciami, ktoré boli zavedené kvôli šíreniu nákazy koronavírusu v Číne,“ uviedla organizácia.

Riziko v rastúcej inflácii

Aj napriek tomu by však denný dopyt po rope mal v treťom štvrťroku tohto roku presiahnuť úroveň 100 miliónov barelov denne. Denný priemer za celý tento rok by mal potom byť nepatrne vyšší ako v roku 2019, teda pred prepuknutím pandémie koronavírusu.

Popri vojne na Ukrajine a epidémii koronavírusu v Číne OPEC vidí ďalšie riziko pre dopyt po rope v rastúcej globálnej inflácii a s tým spojené očakávania menovopolitickej reštrikcie v celom rade krajín. Aj to totiž môže dopyt po čiernom zlate tlmiť.