Dopyt po rope sa znižuje

OPEC zvýši ťažbu ropy len nepatrne. Valce na Ukrajine napriek

Cena čierneho zlata síce v minulých dňoch mierne klesla, počas utorka sa však opäť vydala o necelé tri percentá smerom nahor. Skupina krajín OPEC+ napriek tomu výrazné zvýšenie ťažby neplánuje.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a ďalšie štáty, ktoré sú zje združené v skupine OPEC+ (vrátane Ruska) zvýšia ťažbu ropy len nepatrne. A to ešte najskôr od začiatku mája. Zatiaľ čo súčasný cieľ je dostať sa o 400 tisíc barelov denne nad úroveň z augusta minulého roka, od mája sa má cieľ zvýšiť na 432 tisíc barelov denne.

Kalkulácie OPECu

Skupina OPEC+ sa tak nerozhodla na základe žiadostí krajín, ktoré ropu dovážajú, ale ide o výsledok vlastných kalkulácií, uviedla agentúra Reuters s odkazom na zdroje zo Saudskej Arábie, ktorá je najväčším producentom ropy v rámci skupiny. Tá navyše zvýšenie ťažby podmienila väčšou podporou zo strany Západu vo vojne v Jemene a bezpečnostnými zárukami v jadrovej dohode s Iránom.

Stratégia

„Saudovia sú opatrní. Nechcú zvýšiť ťažbu ropy nad dohodnutý plán, pretože nechcú dať najavo, že sú proti Rusku,“ uviedol zdroj, na ktorý sa agentúra Reuters odkazuje. Cena ropy v posledných dňoch poklesla v nádeji na pokračujúce rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou, v utorok však opäť mierne rástla.