Vojenská agresia Ruska na Ukrajine má ničivé dôsledky pre hospodárstvo tejto bojujúcej krajiny. Zničenie výrobných kapacít, mobilizácia pracovnej sily.

Ukrajinské hospodárstvo sa tento rok zmenšilo o 30 percent

Vojenská agresia Ruska na Ukrajine má ničivé dôsledky pre hospodárstvo tejto bojujúcej krajiny. Zničenie výrobných kapacít, mobilizácia veľkej časti pracovnej sily a straty na ľudských životoch a infraštruktúre si vyberajú svoju daň.

Podľa ukrajinského ministerstva hospodárstva sa výkonnosť ukrajinskej ekonomiky za prvých deväť mesiacov tohto roka znížila o 30 %. Logicky je to dôsledok vojny, ktorú na Ukrajine rozpútala Ruská federácia.

Obchodný sentiment a logistika čelia vojne

„Hoci sa situácia na fronte v septembri výrazne zlepšila, nepriateľ stále ostreľuje ukrajinské územie, čo vyvíja tlak na obchodné nálady a logistiku,“ uviedlo ministerstvo. Ukrajinské hospodárstvo brzdí aj pokračujúce ničenie výrobných zariadení, infraštruktúry a obytných budov. V neposlednom rade sa neistota spája s otázkou, ako dlho bude vojna trvať.

Ukrajinská ekonomika bude v nasledujúcich rokoch rásť

Ukrajinská centrálna banka v júli vydala odhad, podľa ktorého hospodárstvo krajiny v tomto roku klesne o tretinu, ale v nasledujúcich dvoch rokoch by mohlo vykazovať rast o päť až šesť percent ročne. Ukrajina sa však na predvojnovú úroveň možno vráti až o niekoľko desaťročí.