Medzinárodný menový fond zvýšil váhu dolára a jüanu v koši mien pre zvláštne práva čerpania

Medzinárodný menový fond zvýšil váhu dolára a jüanu v koši mien pre zvláštne práva čerpania

Americký dolár a čínsky jüan sú od víkendu vo väčšej miere zastúpené v koši mien, podľa ktorého Medzinárodný menový fond určuje hodnotu takzvaných zvláštnych práv čerpania. Dolár tak posilnil svoju pozíciu najvýznamnejšej svetovej rezervnej meny.

Váha dolára aj jüanu sa zvýšila

Váha dolára z hľadiska zvláštnych práv čerpania (SDR – Special Drawing Rights) sa od polovice mája zvýšila z doterajších 41,73 na 43,38 percenta. Americká mena si v koši mien uznávaných Medzinárodným menovým fondom ako rezervná upevnila svoju pozíciu. MMF však tiež zvýšil váhu čínskeho jüanu, a to z 10,92 na 12,28 percenta.

Prvé zvýšenie od roku 2016

MMF k zvýšeniu významu oboch mien pristúpil na základe vývoja medzinárodných finančných transakcií v rokoch 2017 až 2021. Ide o prvé zvýšenie váhy jüanu od roku 2016, kedy čínska mena bola prijatá medzi kôš mien, z ktorých sa odvodzuje hodnota osobitných práv čerpania.

Naopak k zníženiu váhy došlo v prípade eura (z 30,93 na 29,31 percenta), japonského jenu (z 8,33 na 7,59 percenta) a britskej libry (z 8,09 na 7,44 percenta). „Vedenie dospelo k záveru, že ani covid, ani pokroky vo fintechovej oblasti neviedli k žiadnym výrazným zmenám v zastúpení jednotlivých mien v rámci SDR,“ uviedol Medzinárodný menový fond.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.