Hodnota Bitcoinu

Bitcoin čelí ďalším mohutným výpredajom. Kryptomena oslabuje vo vleku prepadu akcií

Iba týždeň stačil na to, aby sa cena Bitcoinu prepadla skoro o 28 percent. Hodnota najrozšírenejšej kryptomeny sa navyše dostala pod 29-tisíc dolárov a je tak najlacnejšia od vlaňajšieho júla.

Bitcoin stratil počas stredajšieho obchodovania takmer 6,5 percenta a jeho kurz sa ocitol pod hranicou 29-tisíc dolárov. Najrozšírenejšia kryptomena sa tak ocitla pod ďalším predajným tlakom a počas jediného týždňa prišla bezmála o 28 percent svojej hodnoty.

Prečo výpredaje

Za výpredajmi stoja podobné faktory ako za slabnúcimi americkými akciovými trhmi. Teda pretrvávajúce obavy z ďalšieho sprísňovania menovej politiky Federálneho rezervného systému (americká centrálna banka) kvôli tomu, že inflácia pretrváva stále na vysokých úrovniach.

Inflácia v USA sa síce v apríli v porovnaní s marcom nepatrne znížila, 8,3 percenta je však na vkus investorov stále príliš vysoké číslo. Pokiaľ totiž Fed bude vo zvyšovaní úrokových sadzieb pokračovať, bude to znamenať nižší prílev likvidity na trhy vrátane trhu s Bitcoinom a ostatnými kryptomenami. Mena Ethereum stratila v stredu vyše 11 percent, Ripple dokonca viac ako 20 percent.