Japonsko

Japonské hospodárstvo v druhom štvrťroku rástlo. Rizikom je však oslabenie vývozu

Hrubý domáci produkt Japonska sa v druhom štvrťroku tohto roka medziročne zvýšil o 2,2 %. To je o niečo menej, ako očakávali analytici. Hospodárstvo ťažilo zo silného domáceho dopytu.

Japonský hospodársky rast zaostáva

Hospodársky rast Japonska v druhom štvrťroku mierne zaostal za stredným trhovým odhadom 2,5 %. Na medzikvartálnej báze vzrástla japonská ekonomika od apríla do júna o 0,5 %. Rast hrubého domáceho produktu Japonska bol ťahaný domácim dopytom, zatiaľ čo čistý vývoz sa de facto nezmenil.

Domáce hospodárstvo ako hlavný motor oživenia

Podľa analytikov bude práve domáci dopyt v nasledujúcich mesiacoch hlavnou hnacou silou oživenia japonského hospodárstva po skončení krízy. „Spotreba domácností a podnikové investície budú mať zásluhu na raste v období od júla do septembra. Inflácia však postupne zníži výdavky domácností,“ povedal agentúre Reuters Atsushi Takeda, hlavný ekonóm inštitútu Itochu Economic Research Institute.

Zahraničný dopyt, ktorý v posledných desaťročiach tradične poháňal japonskú ekonomiku, sa oslabí, uviedol Takeda. „Klesajúci vývoz môže brzdiť hospodárske oživenie Japonska,“ dodal analytik.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.