Nemecko rokuje o dodávkach skvapalneného zemného plynu Nemecko podniklo významný krok na zníženie svojej závislosti od zemného plynu z Ruska. Podarilo sa jej zabezpečiť dodávky od všetkých hlavných dovozcov zemného plynu do Nemecka. Reagovala tak na hrozby Moskvy, že ceny plynu opäť prudko stúpnu.

Nemecko rokuje o dodávkach skvapalneného zemného plynu

Nemecko podniklo významný krok na zníženie svojej závislosti od zemného plynu z Ruska. Podarilo sa jej zabezpečiť dodávky od všetkých hlavných dovozcov zemného plynu do Nemecka. Reagovala tak na hrozby Moskvy, že ceny plynu opäť prudko stúpnu.

Prevádzka dvoch plávajúcich svoriek

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck oznámil, že medzi spoločnosťami Uniper, RWE a EnBW bolo dohodnuté memorandum o porozumení, ktoré má zabezpečiť prevádzku dvoch plávajúcich terminálov na príjem skvapalneného zemného plynu zo zámoria. Ich prevádzka sa však začne až v marci 2024.

Dočasné riešenie

Podľa Habecka má ísť o dočasné riešenie, kým sa nepodarí uviesť do trvalej prevádzky ďalšie dva terminály LNG na pevnine. „Je to súčasť nášho príspevku k získaniu nezávislosti od ruského plynu a väčšej odolnosti voči vydieraniu zo strany ruského prezidenta Putina. Okrem toho Nemecko získa robustnejšiu a odolnejšiu energetickú infraštruktúru,“ citovala Habecka agentúra Reuters.

Vďaka dvom plávajúcim terminálom Nemecko pokryje približne 13 % svojej ročnej spotreby plynu. Spolková republika doteraz odoberala z Ruska približne 55 % svojej celkovej spotreby plynu.