oil

Ceny ropy rastú a smerujú k druhému ziskovému týždňu za sebou

Ceny ropy dnes rastú a smerujú k druhému ziskovému týždňu za sebou. Medzi faktory, ktoré k tomu prispievajú, patrí geopolitické napätie na Blízkom východe, obavy z obmedzenej ponuky a očakávania, že dopyt po rope bude so zlepšujúcou sa hospodárskou situáciou rásť.

Ukrajina a Irán

Približne o 16:55 SEČ sa cena severomorskej ropy Brent zvýšila o 0,5 % na 91,14 USD za barel. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase pridala 0,4 % a predávala sa po 86,95 USD za barel. Vo štvrtok sa ceny oboch druhov ropy vyšplhali na najvyššiu úroveň od októbra minulého roka. Za celý týždeň si pripísali viac ako štyri percentá.

Ropa v poslednom čase rástla pre ukrajinské útoky na ruské rafinérie, ktoré prerušili dodávky pohonných hmôt, a pre obavy, že vojna medzi Izraelom a Hamasom v pásme Gazy by sa mohla rozšíriť aj na Irán. To by mohlo narušiť dodávky z Blízkeho východu. Irán pohrozil Izraelu odvetou za pondelkový útok, pri ktorom zahynul vysokopostavený príslušník iránskych ozbrojených síl. Irán je tretím najväčším producentom v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Izrael sa k zodpovednosti za pondelkový útok na komplex iránskeho veľvyslanectva v Sýrii neprihlásil.

Odveta

„Trh vie, že nejaká odveta zo strany Iránu je pravdepodobná, ale nepozná žiadne podrobnosti, čo je nepríjemné a spôsobuje veľkú nervozitu,“ povedal analytik Bjarne Schieldrop zo spoločnosti SEB.

Pokračujúce útoky ukrajinských bezpilotných lietadiel na rafinérie v Rusku mohli vyradiť z prevádzky viac ako 15 % ruskej kapacity, uviedol vo štvrtok predstaviteľ NATO.

Skupina výrobcov známa ako OPEC+ sa v stredu rozhodla ponechať v platnosti súčasné obmedzenia produkcie. Zároveň vyzvala niektoré členské krajiny, aby zlepšili dodržiavanie obmedzení.

Zdroj: ČTK