Cena severomorskej ropy Brent sa v septembri vyšplhala na tohtoročné maximum blízko 98 USD za barel, odvtedy však výrazne klesla a v súčasnosti sa pohybuje okolo 82 USD za barel.

OPEC zlepšil odhad dopytu po rope v tomto roku a tvrdí, že špekulanti znižujú ceny

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dnes mierne zlepšila svoj odhad rastu globálneho dopytu po rope v tomto roku. Vo svojej mesačnej správe tiež uviedla, že trh s ropou zostáva relatívne silný a že za súčasným poklesom cien ropy sú špekulanti.

Pokles cien

Cena severomorskej ropy Brent sa v septembri vyšplhala na tohtoročné maximum blízko 98 USD za barel, odvtedy však výrazne klesla a v súčasnosti sa pohybuje okolo 82 USD za barel. Jej poklesu nezabránilo ani zníženie produkcie kartelom OPEC a jeho spojencami, ani konflikt na Blízkom východe.

„Ceny ropy mali v posledných týždňoch klesajúcu tendenciu najmä kvôli špekulantom,“ uviedol OPEC v dnešnej správe. Dopyt po rope zostáva podľa kartelu stabilný napriek „prehnaným negatívnym náladám“.

Nárast o 2,46 milióna barelov

OPEC dnes predpovedá, že globálny dopyt po rope sa v tomto roku zvýši o 2,46 milióna barelov denne. Ešte v októbri odhadoval tohtoročný rast dopytu na 2,44 mil. barelov denne. V budúcom roku kartel stále očakáva rast dopytu o 2,25 mil. barelov denne.

Generálny tajomník OPEC Haissam Ghais minulý týždeň predpovedal, že svetová ekonomika sa dokáže vyrovnať s makroekonomickými problémami, ako sú vysoké úrokové sadzby a inflácia, a že jej rast podporí dopyt po palivách.

Zdroj: Česká tlačová kancelária