alibaba

Čínska spoločnosť Alibaba odkúpila v tomto štvrťroku druhý najväčší objem akcií

Čínsky internetový predajca Alibaba Group v prvých troch mesiacoch tohto roka odkúpil vlastné akcie v hodnote 4,8 miliardy USD. Podľa jej dnešného vyhlásenia je to druhý najväčší spätný odkup, aký kedy spoločnosť uskutočnila.

Nová konkurencia

Spoločnosť vo februári zintenzívnila svoj plán spätného odkúpenia akcií, aby upokojila investorov, ktorí sa obávajú o jej budúce vyhliadky na rast, keďže na trhu čelí novým konkurentom, ako napríklad skupine PDD Group, ktorá vlastní platformy Pinduoduo a Temu.

S akciami spoločnosti Alibaba sa obchoduje na trhoch v Hongkongu a USA. V predchádzajúcom štvrťroku nakúpila akcie v hodnote 2,9 miliardy USD.

Od začiatku tohto roka klesli akcie firmy v Hongkongu o viac ako šesť percent pre rastúce obavy z klesajúcich ziskov priekopníka internetového obchodu, ale aj pre obavy z nižších priemerných spotrebiteľských výdavkov a zhoršujúcej sa spotreby v Číne. Tieto faktory prispeli k tomu, že kedysi dominantná internetová firma stratila podiel na trhu v prospech spoločností, ako sú PDD a ByteDance, vlastník TikTok.

Zníženie zisku

Vo februári spoločnosť uviedla, že jej čistý zisk za tretí fiškálny štvrťrok klesol o 77 % na 14,4 mld. jüanov. Bolo to však spôsobené najmä odpismi hodnoty prevádzkovateľa hypermarketov Sun Art a služby na streamovanie videa Youku.

Alibaba sa v súčasnosti nachádza uprostred rozdeľovania na šesť rôznych divízií. Spoločnosť k tomuto kroku pristúpila po vymenovaní nového šéfa a upustení od plánov na uvedenie svojej cloudovej divízie a logistickej divízie na trh a rozhodla sa preorientovať na svoju hlavnú činnosť, informovala agentúra Reuters.

zdroj: ČTK