Zatiaľ čo v júni ceny priemyselných výrobcov v EÚ medzimesačne vzrástli len o 1,5 %, v júli sa zvýšili o 3,7 %.

Ceny priemyselných výrobcov v EÚ sa zrýchlili. Hlavne kvôli energii

Zatiaľ čo v júni ceny priemyselných výrobcov v EÚ medzimesačne vzrástli len o 1,5 %, v júli sa zvýšili o 3,7 %. Ide o najvyšší nárast priemyselných cien od marca tohto roka, keď sa index cien výrobcov medzimesačne zvýšil o 5,4 %.

Ceny energií vzrástli

Väčšinu zrýchlenia inflácie na úrovni cien priemyselných výrobcov možno pripísať cenám energií. Ich ceny sa v júli medzimesačne zvýšili o viac ako osem percent. Bez ich vplyvu by priemyselné ceny medzimesačne vzrástli len o 0,6 %. Vyplýva to z najnovších údajov Eurostatu.

Najväčší medzimesačný skok cien priemyselných výrobcov bol zaznamenaný v Írsku, a to o 26,1 %. V porovnaní s júnom sa rast cien zdvojnásobil. Naopak, v Portugalsku priemyselné ceny medzimesačne klesli o 1,5 %.

Priemyselné ceny v EÚ

V medziročnom porovnaní sa priemyselné ceny v v júli zvýšili o takmer 38 %, čo je o 1,5 percentuálneho bodu viac ako v júni. Po vylúčení vplyvu cien energií však medziročná priemyselná inflácia klesla o pol percentuálneho bodu na 15,7 %. Priemyselné ceny rástli najrýchlejšie v Rumunsku (67,4) a najpomalšie na Malte (9,2).