Francúzsko musí urýchliť výstavbu kapacít na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov, tvrdí prezident Macron

Francúzsko musí urýchliť výstavbu kapacít na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov, tvrdí prezident Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude presadzovať zjednodušenie byrokratického procesu povoľovania výstavby projektov v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Podľa neho by sa malo výrazne urýchliť budovanie nových kapacít.

Francúzsko potrebuje viac elektrickej energie

Pri návšteve veterného parku v Bretónsku Emmanuel Macron povedal, že Francúzsko bude do roku 2050 potrebovať približne o 40 % viac elektrickej energie ako dnes. Aby sa však zabezpečilo, že v tom čase nebude nedostatok elektrickej energie, bude potrebné výrazne zvýšiť výrobnú kapacitu francúzskych elektrární.

Francúzsky prezident vidí najjednoduchší spôsob, ako to dosiahnuť, v zjednodušení procesu výstavby zariadení na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov. Projekt v Bretónsku bol práve slávnostne otvorený desať rokov po začatí výstavby. „Vo Francúzsku to stále trvá príliš dlho,“ povedal Macron a dodal, že tempo budovania kapacít sa musí zdvojnásobiť.

Francúzsko sa prikláňa k obnoviteľným zdrojom energie

Francúzsko dlho patrilo medzi krajiny, ktoré vsádzali na jadrovú energiu, ale vývoj v tomto roku ukázal, že francúzske jadrové elektrárne starnú a pravdepodobne nie je dostatočná vôľa nahradiť ich novými blokmi. Väčšia závislosť od obnoviteľných zdrojov energie je preto logickou alternatívou, a to aj vzhľadom na ciele v oblasti klímy.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.