Sociálna sieť Instagram, ktorá je súčasťou technologického gigantu Meta (bývalý Facebook), bude musieť zaplatiť najväčšiu pokutu vo svojej histórii.

Írsko uložilo spoločnosti Instagram obrovskú pokutu. Dôvodom je únik osobných údajov detských používateľov siete

Sociálna sieť Instagram, ktorá je súčasťou technologického gigantu Meta (bývalý Facebook), bude musieť zaplatiť najväčšiu pokutu vo svojej histórii. Dôvodom je únik osobných údajov neplnoletých používateľov.

Bezpečnosť osobných údajov

Na verejnosť sa dostali telefónne čísla, e-maily a ďalšie osobné údaje viacerých neplnoletých používateľov sociálnej siete Instagram. Írsky úrad na ochranu údajov preto uložil spoločnosti Instagram pokutu 405 miliónov eur. Súd zistil, že spoločnosť Instagram nedostatočne zabezpečila osobné údaje, čo viedlo k ich úniku.

Instagram sa pokute nevyhne

Spoločnosť Meta Platforms, ktorej súčasťou je Instagram, sa však plánuje proti rozhodnutiu úradu odvolať, uviedol hovorca technologického gigantu pre agentúru Reuters. Podrobnosti o rozhodnutí írskeho regulačného orgánu budú zverejnené v priebehu budúceho týždňa, uviedol hovorca.

Vyšetrovanie sa začalo v roku 2020 a týkalo sa úniku údajov používateľov najmä vo veku 13 až 17 rokov. Spoločnosť Meta Platforms sa bráni, že Instagram prijal dodatočné bezpečnostné opatrenia a údaje používateľov sú teraz v bezpečí. Je však nepravdepodobné, že sa vyhnete pokute.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.