akcie, americké akcie

Americké akcie začali štvrtý štvrťrok raketovým rastom. S&P získal tri percentá

Prvý októbrový obchodný deň na parkete newyorskej burzy prekonal očakávania. Všetky tri hlavné indexy na Wall Street získali tri percentá. Dow Jones túto hranicu dokonca prekročil.

Dow Jones aj Nasdaq zaznamenali rast

Priemyselný index Dow Jones získal počas prvého obchodného dňa v októbri na newyorskej burze najviac. Krátko pred koncom obchodovania si pripísal 3,1 %. S&P 500, hlavný index newyorskej burzy cenných papierov, počas pondelkového obchodovania tiež získal viac ako tri percentá. Výrazne sa zvýšil aj podiel technológií. Akcie technologických spoločností merané indexom Nasdaq získali 2,8 %.

Zatiaľ sa napĺňa scenár, ktorý načrtla historická skúsenosť. Analýza predchádzajúcich rokov totiž ukázala, že ak akcie na Wall Street v septembri klesli o viac ako sedem percent, v októbri sa tento trend vo väčšine prípadov obrátil. Samozrejme, je predčasné robiť takéto závery v prvý obchodný deň októbra. Najmä keď nielen americkému hospodárstvu hrozí dlhšia a hlbšia recesia a hlavné svetové centrálne banky zvyšujú úrokové sadzby. Ani to nepridáva finančným trhom na optimizme.