Bitcoin

Bitcoinu sa nepodarilo prekonať hranicu 20 000 USD a naďalej klesá. Ťahá so sebou aj ostatné kryptomeny

Zatiaľ čo ešte v polovici septembra sa zdalo, že Bitcoin sa môže spoliehať na psychologickú hranicu 20 000 USD, ktorá ho ochráni pred poklesom nižšie, v uplynulom týždni pravdepodobne došlo k pádu virtuálnej pevnosti.

Bitcoin stratil 15 percent

Tí, ktorí v polovici septembra tohto roka investovali do najrozšírenejšej kryptomeny bitcoin v domnienke, že sa ich vklad zhodnotí, pravdepodobne zaplakali nad svojím zárobkom. V skutočnosti virtuálna mena za posledné dva týždne stratila približne 15 % svojej hodnoty. Napriek tomu sa v polovici septembra zdalo, že Bitcoin sa po vlne predchádzajúcich výpredajov nadýchne k masívnej rally.

Investori uprednostňujú istotu

Bitcoin sa však čoraz viac správa ako špecifická technologická akcia a kopíruje vývoj na akciovom trhu, ktorý tiež zažíva ťažké časy. Podľa odborníkov nielen Bitcoin žne plody jastrabej politiky americkej centrálnej banky, ku ktorej sa kvôli vysokej inflácii pridávajú aj centrálne banky z iných krajín. Investori tak uprednostňujú bezpečnejšie aktíva, ktorých výnosy sa stávajú stabilnejšími.

Bitcoin so sebou ťahá aj ostatné kryptomeny. Podobne oslabilo aj ethereum, ktoré si za posledný týždeň odpísalo takmer šesť percent. Od novembra minulého roka jeho hodnota klesla už približne na štvrtinu.