Wall Street

Wall Street výrazne vzrástla po inflácii v USA. Miernejšie zvyšovanie sadzieb Fedu je na obzore

Technologický index Nasdaq počas stredajšieho obchodovania pridal takmer tri percentá. Hlavný index newyorskej burzy vzrástol o viac ako dve percentá. Investori privítali pozitívne údaje o inflácii v USA za júl.

Júlová inflácia v Spojených štátoch investorov príjemne prekvapila. Očakávali medzimesačný nárast cien aspoň o 0,2 %, ale v skutočnosti sa cenová hladina medzimesačne nezmenila. Zastavenie rastu cien malo pozitívny vplyv na medziročnú infláciu, ktorá v júli klesla na 8,5 %.

Zverejnená správa potešila investorov

Investori však s napätím očakávali práve stredajšie údaje o inflácii. Ak by došlo k negatívnemu prekvapeniu, rástli by stávky na to, že Federálny rezervný systém bude pokračovať vo svojom nekompromisnom protiinflačnom ťažení. V súčasnosti však investori zintenzívnili svoj optimizmus v súvislosti s menej razantným zvyšovaním základných úrokových sadzieb, čo by mohlo mať pozitívny vplyv na hospodársky rast a v konečnom dôsledku aj na výsledky firiem obchodovaných na Wall Street.

Kľúčové indexy tam počas stredy prudko posilnili. Technologický index Nasdaq vzrástol o 2,89 %, S&P 500 o 2,13 % a Dow Jones o 1,63 %.