Na akciových trhoch zatiaľ nie sú žiadne náznaky Santa Claus rally.

Santa Claus rally na akciových trhoch sa zatiaľ nekoná. Wall Street vo štvrtok výrazne oslabila

Na akciových trhoch zatiaľ nie sú žiadne náznaky Santa Claus rally. To znamená rast, ktorý je typický pre obchodovanie s akciami na konci roka. Hlavný index newyorskej burzy totiž stratil takmer 1,5 %.

Index S&P 500 vo štvrtok klesol o 1,45 %, priemyselný index Dow Jones tiež klesol o viac ako jedno percento a technologický Nasdaq dokonca o 2,18 %. Toto sú výsledky predposledného obchodného dňa pred Štedrým dňom na Wall Street.

Indexy v Európe klesli

Takmer rovnaký vývoj nastal na burzách v Európe. Paneurópsky index Stoxx 600 stratil takmer jedno percento, rovnako ako hlavný index parížskej burzy. Najväčší pokles zaznamenala frankfurtská burza, kde index DAX klesol o 1,3 %. Takmer rovnaký pokles nastal aj v Miláne.

Znamená to razantnejší postup proti inflácii?

Investori reagovali na niektoré údaje z americkej ekonomiky. Paradoxne boli lepšie, ako sa očakávalo. Či už išlo o revíziu hospodárskeho rastu smerom nahor, alebo o počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ktorý sa zvýšil menej, ako odborníci odhadovali. To však znamená vyššiu pravdepodobnosť ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb zo strany amerického Fedu, a teda aj prísnejšie opatrenia proti inflácii.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.