Akcie

Európske akcie začali nový obchodný týždeň prudkým poklesom

Akciové trhy v Európe pokračovali v piatkovom obchodovaní, pričom hlavné indexy strácali. Pád pokračoval aj v pondelok. K najväčšiemu prepadu akcií došlo na frankfurtskej burze, kde index DAX odpísal viac ako dve percentá svojej hodnoty.

Ktoré indexy boli najviac zasiahnuté?

Paneurópsky akciový index Stoxx 600 počas pondelkového obchodovania stratil viac ako 0,8 %. Najväčší pokles však zaznamenala frankfurtská burza. Hlavný index DAX stratil takmer 2,5 %. Takmer o dve percentá klesli aj parížska a milánska burza. Madrid stratil o niečo menej ako jedno percento.

Hlavným dôvodom bol rýchly nárast ceny zemného plynu na európskom trhu, ktorý vyvolal obavy investorov, že by to mohol byť ďalší vážny úder pre európske hospodárstvo v rámci prebiehajúcej energetickej krízy. Euro sa voči doláru tiež oslabilo.

Vplyv pocítila aj Wall Street

Zlá nálada sa v pondelok popoludní preniesla aj cez oceán na Wall Street. Tri hlavné indexy newyorskej burzy v úvode obchodovania stratili od 1,4 % (Dow Jones) do 2 % (Nasdaq). Index S&P 500 spočiatku strácal približne 1,7 %. Predtým skončilo v červených číslach aj niekoľko kľúčových trhov v Ázii.