Dolar je vůči koši měn nejsilnější za poslední dva roky.

Dolár je voči košu mien najsilnejší za posledné dva roky. Aj vďaka špekuláciám, čo urobí Fed

Energetická kríza a vojna na Ukrajine dopadá na menové trhy. Zatiaľ, čo americký dolár sa teší záujmu investorov a ťaží zo svojej povesti bezpečného prístavu, hlavné ázijské meny pod ťarchou okolností slabnú.

Americký dolár voči košu svetových mien posilnil od marca 2020. Počas jediného dňa si pripísal 0,7 percenta a dostal sa na najvyššiu úroveň aj za posledné dva roky. Dolárový index vystúpil na hodnotu 101,86.

Proč dolar posiluje?

Podľa analytikov sa dolár teší záujmu investorov z dvoch dôvodov. Jednak si americké hospodárstvo zatiaľ vedie lepšie ako ekonomiky väčšiny významných krajín sveta, jednak investori špekulujú, ako o úrokových sadzbách budúci týždeň rozhodne Federálny rezervný systém. Zatiaľ čo ešte nedávno sa všeobecne očakávalo zvýšenie o 0,5 percentuálneho bodu, teraz sa nevylučuje ani hike o 0,75 percentuálneho bodu.

Asijské měny ztrácejí

Čínsky jüan voči doláru stratil za posledných päť dní takmer tri percentá, japonský jen od začiatku apríla voči doláru oslabil skoro o päť percent. Pokiaľ Federálny rezervný systém zvýši sadzby viac než sa očakáva, dolár svoje zisky veľmi pravdepodobne ešte rozšíri.