Dopyt sa v tomto roku zvýši o dva až tri milióny barelov denne. Iba na tomto intervale sa dohodli dve hlavné svetové organizácie.

Medzinárodná energetická agentúra odhaduje, že rast dopytu po rope sa zintenzívni. OPEC to spochybňuje

Dopyt sa v tomto roku zvýši o dva až tri milióny barelov denne. Iba na tomto intervale sa dohodli dve hlavné svetové organizácie, ktoré sa zaoberajú vývojom na trhu s ropou. Zatiaľ čo Medzinárodná energetická agentúra svoj odhad zvýšila, OPEC ho znížil.

Celosvetový dopyt po rope

Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) sa celosvetový dopyt po rope v tomto roku zvýši v priemere o 2,1 milióna barelov denne. Vyplýva to z jej najnovšej správy o trhu s ropou. V porovnaní s júlovým odhadom ide o nárast o 380 000 barelov denne. Podľa IEA bude svetový dopyt po rope v roku 2022 predstavovať 99,7 milióna barelov denne a v roku 2023 dokonca takmer 102 miliónov barelov denne.

Aký je názor OPEC?

Na druhej strane Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) revidovala svoj odhad rastu svetového dopytu po rope smerom nadol o 260 000 barelov denne. Podľa OPEC tak dopyt v tomto roku vzrastie v priemere o 3,1 milióna barelov denne. Hoci OPEC znížil svoj odhad, stále očakáva výraznejší rast dopytu po rope ako IEA.

OPEC sa domnieva, že napriek súčasným náznakom spomalenia globálnej ekonomiky bude dopyt po čiernom zlate nakoniec silný, keďže podľa neho globálny hospodársky rast v tomto roku neklesne pod tri percentá.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.