Zatiaľ čo ázijské akciové trhy mali tendenciu v pondelok skôr rásť, Európa a Spojené štáty začali nový obchodný týždeň v červených číslach.

Väčšina svetových búrz začala obchodný týždeň rastom. Posilnili hlavne európske akcie

Očakávanie, že Európska centrálna banka čoskoro začne aktívne bojovať s infláciou predovšetkým stálo za pozitívnou náladou na európskych akciových trhoch. Optimizmus sa prelial aj na druhú stranu Atlantiku.

ECB bude bojovať proti inflácii

Európske akcie merané indexom Stoxx 600 na začiatku nového obchodného týždňa spevnili o 1,26 percenta. Investorov naladilo očakávanie, že Európska centrálna banka začne čoskoro bojovať proti inflácii a v júli prvýkrát po dlhej dobe zvýši úrokové sadzby. Prostredníctvom svojho blogu na webovej stránke ECB to potvrdila jej prezidentka Christine Lagardeová.

Európske trhy majú náskok pred ázijskými

Z európskych trhov najviac posilnila burza v Madride a Londýne (obe o 1,67 percenta), nasledoval Frankfurt (1,38) a Paríž (1,17). Dobrá nálada investorov sa preliala aj do Spojených štátov, kde index Dow Jones Industrial Average pridal viac ako dve percentá. Len nepatrne pod dvojpercentnou hranicou zostal hlavný index Wall Street S&P 500. Technologický Nasdaq pridal 1,28 percenta. Už nad ránom stredoeurópskeho času rástli akcie aj v Šanghaji (o 0,29 percenta) a Tokiu (0,98). Hongkong naopak viac ako percento stratil.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.