Rubeľ počas štvrtka a piatku stratil voči americkému doláru viac ako 17 percent svojej hodnoty.

Rubeľ ku koncu minulého týždňa v reakcii na zníženie úrokových sadzieb Bank of Russia prudko oslabil

Zdá sa, že na trhu rubľa sa otočil trend, ktorý ruská mena nastúpila v posledných niekoľkých týždňoch. Zatiaľ čo rubeľ voči doláru od začiatku apríla permanentne posilňoval, posledné dva obchodné dni uplynulého týždňa priniesli obrat.

Rubeľ počas štvrtka a piatku stratil voči americkému doláru viac ako 17 percent svojej hodnoty. Zatiaľ čo ešte vo štvrtok sa jeden dolár rovnal necelým 56 rubľom, v piatok popoludní to už bolo takmer 68 rubľov. Rubeľ zakončil piatkové obchodovanie na úrovni okolo 65,75 rubľov za jeden americký dolár.

Zníženie úrokovej sadzby

Bezprostrednou príčinou bolo dramatické zníženie základnej úrokovej sadzby ruskou centrálnou bankou Bank of Russia. Najnovšie sa táto sadzba nachádza na 11 percentách. Bank of Russia pristúpila už k tretiemu zníženiu sadzby v rade, a to vždy o tri percentuálne body. Ruská centrálna banka zareagovala na dramatické zníženie miery inflácie, ktoré bolo najvýraznejšie za posledných viac ako 20 rokov.

Štátny bankrot Ruska?

Bank of Russia pripustila, že ďalšie znižovanie základnej úrokovej sadzby môže prísť. Ruská centrálna banka tiež reagovala na zvýšenie rizika štátneho bankrotu, pretože Spojené štáty obmedzili Rusku ďalší spôsob, akým môže splácať svoje záväzky plynúce zo zahraničných dlhopisov.