Kľúčové indikátory ekonomickej aktivity sa v Číne dostali v auguste na vyššie úrovne, než sa predpokladalo. Rástla priemyselná výroba aj maloobchodné tržby.

Čínska ekonomika ukázala v auguste prekvapivú odolnosť

Kľúčové indikátory ekonomickej aktivity sa v Číne dostali v auguste na vyššie úrovne, než sa predpokladalo. Rástla priemyselná výroba aj maloobchodné tržby. Hospodárstvo však tlmí realitná kríza.

Rast priemyslu i maloobchodu

Augustové ukazovatele ekonomickej aktivity boli v Číne v auguste lepšie, než sa očakávalo. Priemyselná výroba sa medziročne zvýšila o 4,2 percenta, čo je najrýchlejší rast od tohtoročného marca, oznámil čínsky Národný štatistický úrad. Analytici očakávali rast priemyslu len o 3,8 percenta.

Podobne pozitívne prekvapenie priniesol aj vývoj maloobchodných tržieb. Číňania si z obchodov odniesli medziročne o 5,4 percenta viac tovaru ako pred rokom. Aj v tomto prípade ide o najrýchlejšie tempo rastu za posledný polrok. Maloobchodné tržby navyše prekonali odhady analytikov takmer dvojnásobne. Experti upozorňujú, že čiastočne ide o efekt nízkej porovnávacej základne z minulého roka.

Rast spomaľuje realitný sektor

Čínske hospodárstvo však trápi realitný sektor, ktorý sa vysporiadava s krízou, do ktorej sa dostal pred niekoľkými mesiacmi. Aj kvôli tomu tento rok čínske hospodárstvo porastie len asi o tri percentá, čo bude najnižšie tempo od roku 1976, ak nepočítame vplyv koronavírusovej pandémie v roku 2020.