Realitné a hypotekárne problémy nekončia Veľké percento rodín v Českej republike žije v prenajatých bytoch alebo domoch. Dôvodom nemusí byť vždy len nedostatočný príjem na získanie hypotekárneho úveru, ale aj problémy s morálkou splácania z minulosti alebo dokonca neochota zadlžovať sa v dnešnej komplikovanej dobe. A prečo nie. Úroveň nájomného sa v porovnaní s prvým štvrťrokom 2021 zvýšila len o 1,4 %.

Realitné a hypotekárne problémy nekončia

Veľké percento rodín v Českej republike žije v prenajatých bytoch alebo domoch. Dôvodom nemusí byť vždy len nedostatočný príjem na získanie hypotekárneho úveru, ale aj problémy s morálkou splácania z minulosti alebo dokonca neochota zadlžovať sa v dnešnej komplikovanej dobe.  A prečo nie. Úroveň nájomného sa v porovnaní s prvým štvrťrokom 2021 zvýšila len o 1,4 %.

Naopak, v Európskej únii sa ceny nehnuteľností medziročne zvýšili o 10,5 %. Tu je nárast veľmi výrazný a nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia v najbližších mesiacoch mala zlepšiť. A napriek tomuto radikálnemu nárastu cien nehnuteľností sa český trh s nehnuteľnosťami naďalej hýbe. Dôvodom bola dostupnosť hypotekárnych úverov. V súčasnosti sa nákupy nehnuteľností zastavili. Dôvodom sú rastúce úrokové sadzby hypotekárnych úverov.  Z údajov z júna 2022 vyplýva, že hypotekárne úvery s LTV 80 % predstavujú 5,5 % p. a. a úvery s LTV 90 % viac ako 6 % p. a.

Žiaľ, situácia sa pravdepodobne ešte viac skomplikuje, keďže ČNB odporučila bankám sprísniť podmienky na získanie hypotekárneho úveru. Zatiaľ sa to vzťahuje len na nové hypotéky, nie na tie, ktoré sa majú v blízkej budúcnosti tzv. „fixovať“. Na získanie hypotekárneho úveru musí mať klient v súčasnosti viac vlastných zdrojov, lepšiu bonitu a menšie výdavky ako v predchádzajúcich rokoch.

Poznámka: LTV (Loan to Value) je percentuálny pomer medzi výškou úveru a hodnotou založenej nehnuteľnosti.