nemovitosti, ceny

Zdražovanie nehnuteľností nie je len európskym problémom. V USA ich ceny stúpli o 17 percent

Ak by Spojené štáty americké boli súčasťou Európskej únie, čo do tempa rastu cien domov a bytov by sa zaradili na štvrtú priečku hneď za Estónsko a tesne pred Holandsko.

Ceny domov a bytov v Spojených štátoch v minulom roku vzrástli o 16,9 percenta, čo je vôbec najvyššie tempo zdražovania nehnuteľností od roku 1999. Minulý rok tiež znamenal rekord v počte zobchodovaných domov alebo bytov, ktorý vystúpil na 6,12 milióna. To je o 8,5 percenta viac ako v roku 2020. S odkazom na Národnú asociáciu realitných maklérov to uviedla americká CNN.

Ku koncu roka 2021 sa na trhu nachádzalo najmenej nepredaných nehnuteľnosti vôbec. Počet domov a bytov čakajúcich na svojho kupca predstavoval v decembri 910 tisíc. Hlavný ekonóm Národnej asociácie realitných maklérov Lawrence Yun očakáva, že zdražovanie nehnuteľností tento rok spomalí. „Myslím, že by to mohlo byť od troch do piatich percent,“ uviedol.

Podľa Yuna sa Američania tiež musia pripraviť na rastúce úrokové sadzby pri hypotekárnych úveroch. Priemer pri 30-ročnej fixácii sa v januári dostal na 3,56 percenta, čo je najviac od marca 2020. Experti očakávajú, že takýto vývoj prispeje k ochladeniu rastu cien nehnuteľností.