velká británie, Spojené království, VB

Spojené kráľovstvo čelí dvojcifernej inflácii. Prvýkrát po štyridsiatich rokoch

Spojené kráľovstvo je prvou veľkou svetovou ekonomikou, ktorej miera inflácie presiahla 10 %. Júlová inflácia je najvyššia od februára 1982, teda viac ako štyri desaťročia.

Inflácia v Spojenom kráľovstve prekročila 10 %

Ceny v Spojenom kráľovstve v júli medziročne vzrástli o 10,1 %. To je o 0,7 percentuálneho bodu viac ako v júni. Spojené kráľovstvo sa stalo prvou krajinou G7, v ktorej rast cien dosiahol dvojciferné číslo v čase súčasnej inflačnej krízy. A zatiaľ sa zdá, že zostane jedinou krajinou, ktorá tak urobí aspoň na niekoľko mesiacov. V Spojených štátoch klesla medziročná inflácia v júli na 8,5 % z 9,1 % v júni.

Hlavným dôvodom pomerne vysokého nárastu inflácie je podľa britských štatistikov zvýšenie cien potravín, ktoré vzrástli o 12,6 %. To je najviac od roku 2008. Naopak v prípade energií alebo pohonných hmôt sa zdá, že dochádza k určitému zmierneniu inflačných tlakov. Napriek tomu ekonómovia očakávajú, že Bank of England na svojom najbližšom zasadnutí opäť zvýši úrokové sadzby. Väčšinový odhad je 2,25 %, uviedla agentúra Reuters.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.