Viac ako štyri milióny Američanov pozastavili splácanie svojich hypoték

Tempo rastu nových žiadostí o odklad splátok hypotekárneho úveru sa síce v máji znížilo, poskytovatelia hypoték si ale ešte nemôžu vydýchnuť. Počet Američanov, ktorí platby pozastavili, totiž stále rastie.

Asi 4,1 milióna Američanov je teraz v omeškaní so splácaním svojho hypotekárneho úveru, ako uviedla Asociácia bankových poskytovateľov hypoték. Počet žiadostí o odloženie splátok hypotekárnych úverov je tak na rekordnej úrovni. Existujú však náznaky, že sa situácia v dohľadnej dobe stabilizuje, pretože tempo, akým žiadosti pribúdajú sa znižuje.

K 10. máju sa tak podiel tých, ktorí sú so splácaním hypotéky v omeškaní, zvýšil na 8,16 percenta, zatiaľ čo o týždeň skôr to nebolo ani osem percent. Z hľadiska celkového objemu poskytnutých úverov sú tak v meškaní len asi tri desatiny percenta. „Oproti aprílu sa tak tento podiel podstatne znížil, hoci došlo k zhoršeniu ekonomických dát, vrátane výrazného nárastu nezamestnanosti,“ uviedol v tlačovej správe hlavný ekonóm Asociácie bankových poskytovateľov hypoték Mike Fratantoni.

Podľa odhadov britskej analytickej spoločnosti Oxford Economics sa však podiel dlžníkov, ktorí sa so splácaním svojho hypotekárneho úveru oneskorí, môže vyšplhať až na pätnásť percent. Veľmi to bude závisieť na tom, ako rýchlo sa americká ekonomika zotaví a či začne nezamestnanosť klesať zo súčasných rekordných úrovní.