Sotva sa čínsky priemysel začal spamätávať zo zrušenia úsporných opatrení, prišiel ďalší nečakaný úder. Priemyselná aktivita v júli nečakane klesla.

Priemyselná aktivita v Číne v júli neočakávane klesla. Vzhľadom na horšie globálne vyhliadky

Sotva sa čínsky priemysel začal spamätávať zo zrušenia úsporných opatrení, prišiel ďalší nečakaný úder. Priemyselná aktivita v júli nečakane klesla a tentoraz za to môže epidémia koronavírusu, ktorá sa v Číne zintenzívnila.

Pokles priemyselnej činnosti

Index nákupných manažérov (PMI) pre priemysel v júli klesol na 49 bodov z júnových 50,2 bodu. S odvolaním sa na čínsky Národný štatistický úrad o tom informovala agentúra Reuters. Hodnota pod 50 bodov naznačuje pokles priemyselnej aktivity, zatiaľ čo PMI nad 50 bodov znamená nárast. Okrem toho je priemyselný PMI v Číne najnižší za posledné tri mesiace.

Aké sú vyhliadky svetového hospodárstva?

Okrem nárastu epidémie koronavírusu stojí za poklesom priemyselnej aktivity aj slabší zahraničný dopyt v dôsledku pretrvávajúcej vysokej inflácie vo svete. Zhoršili sa aj vyhliadky svetovej ekonomiky, čím sa znížili vyhliadky na solídny rast čínskej ekonomiky do konca tohto roka. A priemyselná výroba sa v dôsledku toho oslabuje.

Podľa odhadu analytického portálu World Economics sa protiepidemické opatrenia v Číne tento rok dotkli už viac ako 40 % spoločností. Aj preto priemyselná aktivita v krajine v júli klesla.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.