Presvedčenie investorov, že americká centrálna banka bude pokračovať v rýchlom sprísňovaní menovej politiky, sa oslabilo.

Dolár klesol na šesťtýždňové minimum voči japonskému jenu. Oslabil sa aj voči košu šiestich mien

Presvedčenie investorov, že americká centrálna banka bude pokračovať v rýchlom sprísňovaní menovej politiky, sa oslabilo. Americký dolár tak voči japonskému jenu oslabil na najnižšiu úroveň od polovice júna.

Dolár voči jenu

Dolár voči jenu stratil 0,45 % a klesol na 132,07 jenu za dolár. Podľa analytikov je tento menový pár mimoriadne citlivý na zmeny výnosov dlhodobých amerických štátnych dlhopisov. Referenčnou hodnotou je tu 10-ročný dlhopis, ktorého trhová úroková sadzba mierne klesla na 2,618 %.

Dolárový index, ktorý porovnáva hodnotu americkej meny voči košu šiestich zahraničných mien, tiež oslabil. Jeho úroveň oproti piatku klesla o 0,18 %. Dolár je tak najslabší od začiatku júla tohto roka.

Investori pozorne sledujú trh

Investori tiež pozorne sledujú makroekonomické údaje prichádzajúce zo Spojených štátov. A nielen inflácia, ale aj vývoj na trhu práce. Jeho možné oslabenie by mohlo byť dôvodom, prečo americký Federálny rezervný systém pomalšie zvyšuje svoje kľúčové úrokové sadzby. Ekonomika USA sa totiž dostala do technickej recesie, keďže jej výkonnosť klesá už dva štvrťroky po sebe.