zlato

Zlato sa vyšplhalo na jednomesačné maximum. Cenu ovplyvňujú obavy z rastúceho napätia medzi USA a Čínou

Hoci sa mohlo zdať, že investori na zlato ako na bezpečný prístav pre svoje voľné finančné prostriedky zabudli, žltý kov sa opäť dostal do popredia. Jeho cena vzrástla na najvyššiu úroveň za posledný mesiac.

Napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou pomáha zlatu

Trojská unca sa v prvej polovici týždňa obchodovala za viac ako 1 770 USD a cena futures na zlato vzrástla na 1 790 USD za trojskú uncu. Zlato posilnilo v reakcii na rastúce napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou po oficiálnej návšteve Taiwanu predsedníčkou Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovou. Ide o prvú návštevu tohto druhu za posledných 25 rokov.

Hospodárska recesia tlačí nahor aj zlato

Cenu zlata tlačia nahor aj rastúce obavy z hospodárskej recesie, do ktorej by sa okrem Spojených štátov mohli dostať aj ďalšie veľké svetové ekonomiky. Navyše ide o kombináciu recesie a vysokej inflácie a práve zlato bolo v minulosti investormi vnímané ako bezpečný prístav, ktorý dokázal zabrániť negatívnym vplyvom inflácie na voľné peniaze. Alebo ich aspoň zmiernite. Striebro tiež získava na hodnote, keď posilnilo o viac ako jedno percento na viac ako 20 USD za trójsku uncu.

3 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.