tesla, auto, elektromobil

Prečo akcie spoločnosti Tesla klesajú

Technologický gigant, priekopník v oblasti udržateľnej elektrickej mobility, spoločnosť, ktorá neinvestuje do propagácie, pretože nemusí. To je stručný opis spoločnosti Tesla, vďaka ktorej bol jej zakladateľ donedávna najbohatší muž sveta. Elon Musk však svojmu majstrovskému dielu nevenuje toľko pozornosti ako v minulých rokoch. V skutočnosti sa „Muskov efekt“ presúva do oblasti sociálnych sietí Twitter. Ako to ovplyvní akcie spoločnosti Tesla a kto je Elon Musk? Zistite to v tomto článku.

Obsah článku

Spoločnosť Tesla

Svetoznáma spoločnosť Tesla bola založená v roku 2003. Jej zakladateľ Elon Musk ju založil s cieľom urýchliť prechod na udržateľnú energiu v celosvetovom meradle. Prvý výrobok spoločnosti sa dostal na trh v roku 2008. Bolo to športové vozidlo Roadster. O štyri roky neskôr uzrel Model S svetlo sveta a získal množstvo ocenení. Consumer Reports ho označil za najlepšie auto celkovo a dokonca získal ocenenie Najlepšie auto všetkých čias časopisu Motor Trend.
Spoločnosť Tesla sa však nezameriava len na výrobu štvorkolesových strojov. Vyrába aj produkty na skladovanie energie. Jednou z nich je batéria Powerwall, ktorá sa používa v domácnostiach. Ďalšími produktmi na ukladanie batérií sú Powepack a Megapack na komerčné použitie.
Udržateľnosť prechádza spoločnosťou Tesla vo všetkých smeroch. V roku 2016 dokončila akvizíciu spoločnosti SolarCity, čím získala pod svoje krídla popredného poskytovateľa solárnych systémov v USA. O rok neskôr bola na trh uvedená solárna strecha, ktorá priniesla jedno z najlepších a cenovo najdostupnejších energetických riešení.

Prečítajte si tiež: Recenzie platformy INVESTAGO.

akcie spoločnosti Tesla
Tesla Roadster 2008

Elon Musk – najbohatší muž sveta

Musk, syn Juhoafričanky a Kanaďana, už od detstva prejavoval svoj talent a náklonnosť k technológiám. Ako 12-ročný naprogramoval vlastnú videohru a v 17 rokoch dostal kanadský pas a odišiel z Afriky do ekonomicky vyspelejšieho sveta, nielen študovať. V roku 1995 založil spoločnosť Zip2, ktorá poskytovala novinám softvér na online sprievodcov po mestách. O štyri roky neskôr spoločnosť kúpil výrobca počítačov Compaq za 307 miliónov dolárov. Elon Musk potom založil spoločnosť X.com, ktorá poskytovala finančné služby a ktorú neskôr predal spoločnosti eBay za 1,5 miliardy dolárov pod názvom PayPal. Založil aj vesmírnu spoločnosť SpaceX.
Elon Musk si však na prívlastok najbohatšieho muža sveta musel chvíľu počkať.
V roku 2020 sa s celkovým majetkom vo výške 25,6 miliardy dolárov umiestnil v rebríčku najbohatších ľudí planéty len za Jeffom Bezosom alebo Markom Zuckerbergom. K obrovskému nárastu jeho majetku prispela najmä automobilka Tesla. Hodnota jej akcií za posledných päť rokov prudko vzrástla a jej zisky dosiahnu v roku 2021 závratných 54 miliárd dolárov. V roku 2017 však Tesla vykázala zisk „len“ 12 miliárd dolárov. Elon Musk sa stal najbohatším mužom sveta v roku 2021, keď vlastnil majetok v celkovej hodnote 340 miliárd dolárov.

najbohatší můž světa
Elon Musk najbohatší muž sveta

Neprehliadnite: Recenzie BITMarkets.com.

Cena akcie spoločnosti Tesla zápasí s prudkým poklesom

Hoci akcie spoločnosti Tesla priniesli obrovské bohatstvo, v roku 2022 zaznamenali prudký pokles. Od začiatku roka, keď sa cena tejto top akcie pohybovala na úrovni 400 USD, klesla pod 150 USD. Je to taký hlboký pokles, že vyvoláva obavy o budúcnosť spoločnosti. Po dlhých rokovaniach, ktoré trvali od apríla do októbra, sa Musk stal majiteľom sociálnej siete Twitter, kam v posledných mesiacoch smerovala jeho pozornosť. To znepokojilo mnohých investorov a malo vplyv na cenu akcií spoločnosti Tesla. Prvý pokles zaznamenali na prelome prvého a druhého štvrťroka 2022, ale potom prišiel ďalší odraz smerom nahor. Krátko na to však akcie Tesly začali prudko klesať a v druhej polovici roka sa prakticky ocitli za hranicou 300 USD.

Elon Musk
Akcie spoločnosti tesla vývoj v jednotlivých mesiacoch roku 2023

Čo prinesie rok 2023 pre akcie spoločnosti Tesla?

Podľa slov samotného majiteľa sa v budúcom roku nebudú predávať žiadne akcie spoločnosti Tesla. Agentúra Bloomberg však upozornila, že hoci Elon Musk tento sľub už v minulosti dal, nikdy ho nesplnil. Spoločnosť Tesla uvedie v roku 2023 na trh dva nové produkty – nákladné vozidlo Tesla Semi a kybernetický automobil. Hoci sa uvedenie na trh očakáva až v nasledujúcom roku, oznámenie nových produktov by mohlo výrazne ovplyvniť dopyt po akciách.
Výkonnosť akcií spoločnosti Tesla však bude závisieť aj od jej finančných výsledkov za štvrtý štvrťrok minulého roka. Ak sa naplní očakávaný scenár a Tesla oznámi ďalší pokles výsledkov, marže pravdepodobne klesnú. Ak sa tak stane, spôsobí to spomalenie rastu, takže akcie by mohli naďalej klesať v porovnaní so ziskami. Nepriaznivý vplyv majú aj ekonomické obavy v USA a inde vo svete, ktoré by sa mohli prejaviť aj na spoločnosti Tesla, ak by prerástli do úplnej recesie. Kľúčovým faktorom pre investorov preto bude, či Tesla splní svoje ambiciózne plány rastu nielen v sektore elektrických vozidiel, ale aj v technologickej oblasti. Ak prinesú nové zdroje príjmov, nízka cena akcií by mohla byť sľubnou príležitosťou na nákup.

Odporúčame prečítať: Recenzia ZETANO.

Tento článok je k dispozícii aj v iných jazykoch. Pre českú verziu navštívte webovú stránku forexmag.cz. Ďalšie jazykové verzie nájdete tu.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.