Americký dolár ve svete

Inflácia v USA podľa očakávaní klesla. Americký dolár reagoval oslabením

Index spotrebiteľských cien v USA sa v decembri medziročne zvýšil o 6,5 %. Bola o 0,6 percentuálneho bodu nižšia ako v novembri. V medzimesačnom vyjadrení ceny v USA dokonca klesli o 0,1 %.

Dolár ide proti smeru inflácie

Na relatívne priaznivé správy o inflácii v Spojených štátoch však americký dolár prekvapujúco reagoval oslabením. Voči euru klesol o 0,83 %, voči britskej libre o 0,6 % a voči japonskému jenu o približne 2,5 %.

Spomalí Fed zvyšovanie sadzieb?

Hoci pokles inflácie znamená nádej na obrat trendu, z hľadiska dolárového trhu nejde o veľmi optimistickú informáciu. V skutočnosti sa výrazne zvýšila pravdepodobnosť, že Federálny rezervný systém na svojom najbližšom menovopolitickom zasadnutí spomalí zvyšovanie úrokových sadzieb. Dolárové investície mierne stratia na atraktivite.

Pravdepodobnosť zvýšenia sadzieb o ďalšieho pol percentuálneho bodu klesla na necelé 4 %, zatiaľ čo pravdepodobnosť zvýšenia sadzieb o štvrť percentuálneho bodu stúpla na viac ako 96 %. Vyplýva to z prieskumu, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters. Aj napriek tomu je pravdepodobné, že úrokové sadzby Fedu ešte nejaký čas porastú.